Menu

Programma

sKCWB was nog niet opgericht of er waren al culturele programma's opgezet en uitgevoerd. Zie bijvoorbeeld de activiteiten tijdens de tweede Culturele Week Geldermalsen in 2018. Gezien de bezoekersaantallen, en het enthousiasme van politiek en middenstand, lijkt het ontwikkelde culturele aanbod aan een vraag te beantwoorden. Het is duidelijk dat er genoeg werk aan de winkel is.  

IN CONCRETO

Op de volgende pagina staan de speerpunten van sKCWB in haar oprichtingsjaar, 2018.

Naarmate partnerschappen ontstaan en nieuwe kansen worden geïdentificeerd, zal dit programma worden doorontwikkeld en uitgebreid.

GEREALISEERDE ACTIVITEITEN IN 2018

- 2e Culturele Week Geldermalsen
- Diverse culturele lezingen
- Seminar "Napoleon en zijn tijd"
- Film Camille Claudel met inleiding
- 1e Kerstweek Geldermalsen (2e week december) zaterdag 8 december tot en met vrijdag 14 december

GEREALISEERDE ACTIVITEITEN IN 2019

-3e Culturele week (3e week juni) met derde kunst en cultuurmarkt op het Marktplein te Geldermalsen

-Route en overzicht tentoonstelling met manifestaties rondom 100ste geboortedag van de Betuwse schilder Piet Mulder

-Lezingen aansluitend bij onze evenementen en activiteiten voor breed publiek

- Toeristische routes ontwikkelen langs cultureel- en agrarisch-erfgoed monumenten in West Betuwe in het kader van het project Wegwijs in de Betuwe:

- Grote en Kleine tentoonstellingsroute Piet Mulder

- Route langs gemeentelijke kunstwerken Programmaboekje 3e culturele zomerweek

  • 2e Kerstweek (2e week van december)

GEREALISEERDE ACTIVITEITEN IN 2020

- Toeristische routes ontwikkelen langs cultureel- en agrarisch-erfgoed monumenten in West Betuwe in het kader van het project Wegwijs in de Betuwe:

- Route 2 Langs de openbare kunstwerken in de 26 kernen van West Betuwe, met routeboekje en het plaatsen van drie bijbehorende borden. Hierbij is tevens een promotie filmpje ontwikkeld en zijn er drie fietsroutes en een auto route bij gemaakt.

- Route 3 Langs de vloedschuren in de 26 kernen van West Betuwe, met routeboekje en het plaatsen van 9 bijbehorende borden. Tevens is hierbij een scholen educatie programma gemaakt, met educatief filmpje, een lesprogramma en het boekje met achterliggende informatie en een stuk geschiedenis.

- Lezingen aansluitend bij onze evenementen en activiteiten voor breed publiek (o.a. aan NUT, Rotary)

- Presentatie het Boek van Gellicum van schrijver Paul van Mook. Stichting skcwb is uitgever van dit boek. Dat in een recordtijd totaal uitverkocht was. Een groot succes.

- Ondanks de coronatijd, kon weliswaar de culturele winterweek niet doorgaan, maar wel hebben wij de kerstballen wensboom in de Pluk geplaatst. Traditioneel werd de kerstverlichting ontstoken bij aanvang van de culturele winterweek. Ism De Pluk en Bibliotheek Rivierenland.

GEREALISEERDE ACTIVITEITEN IN 2021

-Culturele zomerweek 2021: door de corona perikelen, kon deze week niet doorgaan in de oorspronkelijke vorm, dus met kunst- en cultuurmarkt en culturele activiteiten in deze week, maar is zaterdag 19 juni 2021 in de NH kerk te Tricht, de vernissage van de 4e route, de Jan van Anrooij kunstroute gepresenteerd. Met een preview voor genodigden in het Flipje museum te Tiel en aansluitend een lunch en wandeling door Tricht o.l.v. Henk Fonteyn en Gerd Buyserd en de vernissage van de kunstroute en presentatie van het boek Symfonie van de Betuwe. Een prachtige middag met diverse sprekers en muziek en met meer aanwezigen dan verwacht, c.q. officieel was toegestaan in deze coronatijd. Maar een buitengewoon succes genoemd mag worden.

- Route 4 de Jan van Anrooij kunstroute. Een geweldig groot project met maar liefst 15 locaties waar gedurende de periode 19 juni t/m 9 september 2021 werk van Jan van Anrooij was tentoongesteld. Bij meer dan 55 particuliere instanties zijn werken verzameld en in bruikleen gegeven voor deze tentoonstelling. Van deze tentoonstelling is een routeboekje verschenen.

13 locaties in de Betuwe en 1 locatie in Hoorn en 1 locatie in Zeeland. Plaatsen waar Jan van Anrooij ook heeft gewerkt.

Op deze route zijn 2 bordjes geplaatst. Een in Tricht en een in Rumpt, resp. de voormalige woonadressen van Jan van Anrooij in de Betuwe.

Van Jan van Anrooij zijn ook ansichtkaarten verschenen, die besteld kunnen worden bij de Stichting skcwb, via info@skcwb.nl

Tevens is los van deze route de monografie Jan van Anrooij, Symfonie van de Betuwe verschenen, van schrijver Jef de Jager. De monografie kan zolang de voorraad strekt besteld worden via stichting skcwb, door middel van het sturen van een email aan info@skcwb.nl.  Het boek kost € 29,95.

Zaterdag 11 september is deze kunstroute afgesloten met nog een finale expositie dag en verkoop mogelijkheid van bepaalde werken, die bij de diverse locaties te koop waren aangeboden.

Zondag 12 september is dit project afgesloten met een boottocht over de Linge, als dank voor de vele vrijwilligers die aan dit project hebben meegewerkt. (O.a. de medewerkers van de Kerk te Tricht, de kerk te Deil en anderen).

-Excursie naar het Watersnood Museum in Ouwerkerk Zeeland

zaterdag 4 september 2021 is een delegatie vanuit de Betuwe per bus naar Zeeland vertrokken. O.l.v. de conservator van het Flipje Museum, mevrouw Lisette le Blanc en historica Gerd Buyserd-van Doorslaer, werd een zeer interessante dag in Zeeland georganiseerd.  Allereerst een bezoek aan het Watersnood museum, dat ook fungeerde als een van de 15 locaties waar werk van Jan van Anrooij was te bezichtigen. Jan van Anrooij heeft in 1953 nog meegewerkt aan het vastleggen op doek van de ramp in Zeeland, samen met Reijer Murman.

Aansluitend werd een bezoek gebracht aan Zierikzee, waar een rondleiding door het historisch centrum op het programma stond.

 

-Ontsteken van de kerstboomverlichting in De Pluk ism Bibliotheek Rivierenland. Traditie getrouw werd toch de verlichting van de kerstballen wensboom in De Pluk ontstoken. Ondanks het feit dat de culturele winterweek geen doorgang kon vinden vanwege de corona, is toch het kerstballen wensproject doorgegaan. Stichting skcwb levert lege kerstballen met knutselmaterialen om de ballen te vullen, kinderen in de bibliotheek kunnen een kerstbal met wens in de boom hangen en de Pluk regelt de kerstboom. Traditiegetrouw ontstak de wethouder de verlichting, nadat hij eerst in de bibliotheek een verhaal had voorgelezen.

-2021 route 5, de route langs de (voormalige) kastelen in West Betuwe, die gepland stond voor het najaar van 2021 is vanwege de vele werkzaamheden uitgesteld naar begin 2022.

West-Betuwe
Ons land, ons erfgoed

© sKCWB 2018. Dit manifest is een productie van: