Peter Schipper: lezing en taxatie

Culturele zomerweek

14-06-2023

Lezing van Peter Schipper gevolgd door taxatie van de meegebrachte spullen om 19.30 uur in het Stroomhuis in Neerijnen.

Nadat de tassen met meegebrachte voorwerpen zijn uitgepakt en uitgestald op een grote tafel, kan de avond beginnen.

Aan de hand van dia’s gaan we eerst samen op zoek naar de grenzen tussen kunst, antiek en kitsch. Daarna nemen we de stoomtrein terug in de tijd en bekijken we wat er vroeger bij de mensen in huis stond. Vele voorwerpen noemen we nu antiek. Aan de hand van thema’s zoeken we de wortels van ons huisraad: van kist tot kast en van stoel tot bank. Soms blijken vormen en voorwerpen al eeuwenlang vrijwel ongewijzigd te zijn gebleven. De middeleeuwer kende vijf honderd jaar geleden al de ronde tafel met opklapbare poten, de zogenaamde ‘Flap aan de wand’. Tot rond 1900 is dit principe nauwelijks veranderd. Ik besteed veel aandacht aan de regio Rivierenland.

Na de pauze begint altijd het spannendste gedeelte van de avond. Het is iedere keer weer verrassend om te ontdekken welke voorwerpen de deelnemers op tafel hebben uitgestald. Meestal groepeer ik de objecten aan de hand van het materiaal. Zilver is heel dankbaar om mee te beginnen, omdat dit meestal goed te dateren is. Bijna geen enkele avond ontbreekt het zilveren loddereindoosje (een verbastering van l’ eau de la reine = koninginnewater), nu onbekend, maar zo’n honderd jaar geleden in ieder damestasje aanwezig. In dit kleine, fraai bewerkte doosje hoort een sponsje, dat besprenkeld werd met enkele druppels eau de cologne. Tijdens de kerkdienst of op visite kon de eigenares telkens even een snuifje nemen.

Verder zijn aardewerk en porselein altijd ruim vertegenwoordigd. Veel borden, schalen, vazen en beeldjes zijn massagoed. Er zijn er zoveel gemaakt dat de waarde beperkt is. Gelukkig is veel aardewerk en porselein gemerkt. Net als bij zilver zijn ook deze merken op te zoeken in handboeken.

Kortom een gezellige en informatieve bijeenkomst.

Culturele zomerweek

West-Betuwe
Ons land, ons erfgoed

© sKCWB 2018. Dit manifest is een productie van: